Koeweit

     
Officieel de Staat Koeweit, is een klein olierijk Emiraat op het Arabisch Schiereiland in AziŽ aan de kust van de Perzische Golf, grenzend aan Saoedi-ArabiŽ in het zuiden en Irak in het noorden.

De hoofdstad van de monarchie is de gelijknamige stad, Koeweit Het staatshoofd is de emir, een semi-erfelijke titel. De emir benoemt de eerste minister, momenteel de kroonprins. Een ministerraad staat de eerste minister bij in zijn taak als regeringsleider.

De Majlis-al-Oemma van Koeweit, het parlement (met recht van initiatief), bestaat uit vijftig leden. De leden worden voor vier jaar gekozen. Sinds 2005 zijn ook vrouwen stemgerechtigd en mogen zij gekozen worden. Op 12 juni werd de eerste vrouwelijke minister benoemd.

Op 4 maart 2007 bood het kabinet zijn ontslag aan, nadat het parlement een motie van wantrouwen tegen de minister van volksgezondheid had uitgesproken.
 


     
Geografie

Koeweit bestaat grotendeels uit woestijn met een gering hoogteverschil. Het klimaat is droog en heet. Aan de noordkust van de Perzische Golf ligt een aantal eilanden, waarvan Bubiyan het grootste is.
De belangrijkste steden zijn Koeweit, Salimiyah (met de meeste inwoners) en Hawalli.
Verder kent Koeweit een aantal eilanden. Zie hiervoor: Lijst van eilanden van Koeweit.
OfficiŽle landstaal Arabisch
Hoofdstad Koeweit
Regeringsvorm Constitutionele monarchie (Emiraat)
Religie Moslim 85%
Oppervlakte 17.818 km≤ [1] (-% water)
Inwoners 2.213.403 (2005)[2]
2.691.158 (2009)[3] (151/km≤ (2009))
Munteenheid Koeweitse dinar (KWD)
 
     
 
 
 
 
   
 
Auteursercht (c) 2019 Farao's Reizen B.V. alle rechten voorbehouden. Webdesign by MRCO